Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Lärolika cover photo

Reflektioner

LärOlika handlar om möten och samtal. Sedan starten 2014 har vi skapat tiotusentals samtal mellan människor som annars kanske aldrig skulle träffas. Samtal som i sin tur genererar nya tankar, möjligheter - och utmaningar. Här delar både medarbetare och deltagare från LärOlika med sig av olika reflektioner - i egna texter och i intervjuer. Personernas tankar och åsikter är deras egna, de representerar inte LärOlika eller någon annan organisation eller grupp.

 

Tänk om det kunde finnas tomtar i lamporna..

Reflektioner av Karin Bruce, verksamhetsledare LärOlika, 20 april 2017

 

 

Tänk så ofta jag har träffat en ny person och hamnat i ett samtal där vi försöker utröna hur vi känner vår gemensamma bekant, eller hur vi sökt efter ett ämne som båda kan prata om - och landat i att prata väder. För ingen vill vara för påflugen – var ska vi börja? den andre kanske inte är intresserad? Och med osäkerheten om det finns tid för en minuts artighetsutbyte eller tio minuters samtal går det inte att komma in på något intressant.

 

Tänk då om det kunde hänga en liten tomte i lampan (eller i en lyktstolpe) vid varje nytt samtal, en tomte som sa åt båda vad de skulle prata om, och som bestämde hur länge de skulle prata. Det skulle kunna skapa en trygghet i att veta att den andra inte lämnar om en minut för något annat, men också trygghet i att jag inte har fastnat i detta samtal för flera timmar framåt.

 

Och trygghet i att det inte är jag som hittat på ämnet och därför måste leda samtalet - eller undran över varför den andre lett in just på detta ämne. Sådan trygghet kan skapa bra samtal. Och vi slipper leta efter gemensamma nämnare utan istället fascineras av våra liknande eller olika perspektiv på ett tema som vi kanske inte pratat om tidigare.

 

I brist på tomtar i lampor finns LärOlika.

 

---

 

Det mest fascinerande..

Hussein Chith, som deltog i LärOlika för två år sedan, skickade detta mail! 5 april 2017

 

 

Det mest fascinerande med utgången av min delaktighet i LärOlika var att jag insåg betydelsen av mitt deltagande först efter att programmet tagit slut.

 

Jag minns när jag tackade ja till att delta av den simpla anledningen att jag ville testa något nytt.

 

Jag minns även hur jag redan under första mötet kom på mig själv kämpandes mot mina egna fördomar, och likväl minns jag känslan alla gånger mina uppbyggda föreställningar revs ned.

 

Våra fantastiska projektledare visade hur man kunde kommunicera på olika nivåer och uppmuntrade oss att alltid visa tålamod trots delade åsikter. Något jag direkt tog till mig privat och än idag applicerar på vardagliga situationer.

 

Samma personer lyckades övertala mig att ta en fika med en person som hade barnbarn i min ålder. Ett möte jag än idag kan se tillbaka till med ett leende på läpparna.

 

Det fina med LärOlikas upplägg är att man ges möjligheten att växa i så oväntade riktningar. Man träffar människor som man knappt kände till fanns. Man bryter psykologiska barriärer och utmanar sig själv att ta sig utanför sin bekväma zon. Lägg därtill alla de inspirerande platser man besöker och uppmanas att upptäcka. Platser av stor vikt för samhället men som man lätt tar för givet och kanske inte visar större uppmärksamhet.

 

I en tid då vi står inför svåra utmaningar gällande samhällsutveckling, då är initiativ i form av LärOlika av största möjliga vikt i jakten på en mer hållbar framtid. Programmet i dess utformning påverkar individer, som i sin tur har möjligheten att påverka sin omgivning. Det är fullständigt briljant och har möjligheten att inspirera till ytterligare initiativ med liknande agenda.

 

Jag vill tacka för möjligheten att få deltaga i programmet och hoppas kunna hålla kontakt med många av de inspirerande personligheterna jag stött på.

 

/Hussein Chith, Deltagare första tillfället i Göteborg, våren 2015

 

---

 

Vi möts så olika

Reflektioner av Karin Bruce, verksamhetsledare LärOlika, 15 mars 2017

 


Det sker många möten - men olika grupper möts på olika platser, olika tider och bjuds in på olika sätt.
Jag jobbar med LärOlika och är engagerad i frågor som rör integration och mångfald. Jag får därmed många inbjudningar till morgonmöten i centrala Stockholm på just detta tema. Inbjudan kommer i god tid, ofta flera veckor innan. När jag kommer till konferenslokalen fikar jag med andra som precis som jag är personer med flexibla jobb som kan spendera arbetstid på detta. Flera av oss känner igen varandra från liknande möten vi varit på.

 

Sen finns det möten jag får kämpa mig till att över huvud taget få veta att de äger rum. Ett möte blev jag tipsad om av en nybliven vän. Mötet skulle äga rum bara några dagar senare - en lördag. Platsen var en bowlinghall i Rinkeby. För mig en utmaning att rensa kalendern bara några dagar fram, och svårt att sticka ifrån med barnen hemma en ledig dag. Sen tillkom restiden som var tre gånger så lång som in till stan. De övriga deltagarna hade inte samma utmaningar - deras jobb tillät bara möten på helgdagar, lokalen var central för dem, och att inbjudan kom nära inpå var en fördel då planering för långt fram i en oviss framtid kan vara svår att göra.


Även om samtalen i de olika mötena handlar om väldigt liknande frågor så blir det samtal om – men inte med – varandra. Ska det bli någon förändring på detta så måste många fler börja se att vi möts väldigt olika. Och göra något åt det.


Jag fortsätter att försöka i det lilla – genom att se till att varje möte i en LärOlika-kurs hålls på olika platser och olika tider.

 

---

 

LärOlika påverkar samtalsklimatet!

Reflektioner av Karin Bruce, verksamhetsledare LärOlika, 6 december 2016

 

 

Samhället idag präglas allt mer av polarisering mellan olika grupper och ett hårdnande samtalsklimat. Just därför fortsätter LärOlika att skapa möjligheter till respektfulla och nyfikna samtal mellan människor som normalt sett inte möts.

 

Detta har skett i det tysta - kanske för att lyssnande samtal inte lägger någon grund för spetsiga tweets. Men för över 500 personer som på olika sätt verkar och påverkar i samhället har de LärOlika kurserna inneburit möjligheter att ta del av och bidra till ett annat samtalsklimat. Ett samtalsklimat som erbjudit möjligheter att formulera tankar och erfarenheter, och möjligheter att lyssna och lära av andras.

 

"LärOlika är en öppen, oklyschig mötesplats i en alltmer stängd värld, trots sociala medier", beskriver en deltagare sin upplevelse.

 

Med 15 genomförda kurser sedan starten 2014 samlar vi i morgon (7 december) till en återträff hos Tekniska museet i Stockholm, där nätverket av över 500 tidigare kursdeltagare bjuds in till ännu en möjlighet till lyssnande samtal med helt nya människor - något som sällan uppstår annars.

 

---

 

Ta chansen till personlig utveckling!

Intervju med Christer Käck, 15 september 2016

 

 

Hej Christer Käck, egenföretagare och styrelseledamot för Andra AP-fonden, hur upptäckte du LärOlika?

– Jag hade en vilja att förstå mer om olika samhällsfrågor och problem, samtidigt som jag ville kunna bidra själv och försöka förändra och påverka. En god vän pratade så varmt om LärOlika, så jag sökte och kom med. Vårt samhälle bygger ju på att vi hela tiden ska utveckla oss och jag ville öka min kunskap och förståelse för andra kulturer.

 

Hur var första mötet?

– ”Breathtaking!” Jag blev positivt överraskad. Vi fick direkt samtala med varandra och just samtalet med andra människor var hela dagens behållning. På så sätt fick jag en fördjupning av min förståelse för andra människor, för deras bakgrund, uppväxt och livssituation. Jag tror på individens kraft när det gäller integration. Med små medel kan vi alla hjälpa till att närma oss andra människor och öppna upp för nya möjligheter.

 

Tror du att människor i din generation har större behov av sådana här möten med människor med skilda bakgrunder och erfarenheter?

– Definitivt! Om man ser på Brexit så var det ju äldre män och kvinnor som röstade för att Storbritannien skulle gå ut ur EU, ungdomarna ville inte. Ungdomar lever mitt i en samhällsförändring där integrationen är naturligare än för de äldre, men fortfarande sitter många äldre i beslutsföra positioner. Därför tror jag att det är ännu viktigare för dem att komma i kontakt med människor som har en annan bakgrund och livssituation än de själva.

 

Är det något speciellt möte från LärOlika-kursen som gjort intryck på dig?

– Ja, det finns flera. En av mina samtalspartners från LärOlika hade jag ett så trevligt och givande samtal med att jag blev inbjuden till en somalisk skolavslutning i Rinkeby. Vi har också pratat om att jag ska åka till Rinkeby och prata om företagande. Genom LärOlika har jag fått både breddat och fördjupat kontaktnät och nya vänskapsrelationer.

 

Vad vill du säga till den som funderar på att gå en kurs hos LärOlika, men tvekar om de har tid?

– Ta chansen till personlig utveckling! Att säga nej är ungefär som att säga ”jag hinner inte gå och träna”. Det här ger en så fördjupad förståelse för andra människor att jag verkligen är tacksam att jag tog mig tid att delta och genomföra alla möten!

 

---

 

Möten och samtal tar bort fördomarna

Intervju med Germay Woldu, 14 september 2016

 

Foto: Joakim Berndes

 

Hej Germay Woldu, verksamhetsledare på KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället, hur kom du i kontakt med LärOlika?

– Det var min chef som kom med förslaget. Han hade själv gått LärOlika och ville att fler från vår organisation skulle ha den erfarenheten. Det bästa med kursen var att träffa nya människor, tyckte han.

 

Var LärOlika som du föreställde dig?

– Helt ärligt trodde jag det var en utbildning som hade med jobbet att göra, vilket till viss del stämmer. Men det blev många intressanta möten som har gjort att jag växt som människa. Jag lärde mig att bortom maskerna är vi människor ganska lika. Sedan har jag fått nya vänner via LärOlika, det är en bonus.

 

Så ni har träffats efter kursen?

– Absolut! Det är en konsult och en majorska inom försvaret. Vi har hjälpt varandra med olika saker, både privat och i jobbet. Så det har blivit allt från flytthjälp till hjälp med frukostseminarium.

 

Vad minns du mest från kursen?

– Många är inte intresserade av andra människor eftersom de inte tar sig tid till att lära känna andra. En kille på LärOlika var chef inom kulturen, för honom var det ofattbart att det ens fanns personer som jag, och att det enorma utanförskap som många lever i ens existerar.

 

Så LärOlika är bra för samhället?

– Ja, vi människor förstår och lär tyvärr ofta utifrån fördomar. När man ser en mörkhyad, tatuerad kille blir många rädda. Men jag är inte farligare än en ljushyad person utan tatueringar. Däremot är jag en snäll kille som har haft det tufft i livet, men eftersom jag ser ut som jag gör blir jag inte insläppt överallt. Därför ser livet väldigt annorlunda ut för mig än för andra. Rädsla och okunskap föder mer rädsla, medan möten och samtal gör att vi får större förståelse för varandra och river fördomarna.

 

Vilka lärdomar kan du dela med dig av?

– Vi lever i ett slutet samhället och människor är i behov av samtal. Därför är LärOlika bland det bästa som finns för att alla ska få förståelse för hur vårt samhälle faktiskt ser ut. Personligen tar jag mig mer tid nu att lyssna på andra än vad jag gjorde tidigare. Det är nog det allra viktigaste, att ta sig tid att lyssna.

 

---

 

Att träffa nya människor är ren globalisering!

Intervju med Mircea Budulean, 13 september 2016

 

 

Hej Mircea Budulean, projektledare på Stockholms stadsmission, hur kommer det sig att du gick LärOlikas program?

– Jag kom i kontakt med LärOlika i Visby förra året, mitt under den intensiva Almedalsveckan. Efter ett seminarium där jag talade kom Karin Bruce fram och berättade om LärOlika. Nu kände jag redan till verksamheten och hade funderat på att söka, men efter samtalet med Karin bestämde jag mig.

 

Vad väckte din nyfikenhet?

– Bara att träffa nya människor är intressant. De flesta man träffar är via jobb eller fester, LärOlika var ett nytt sammanhang där jag hade möjlighet att träffa sådana som jag inte redan kände. Jag har levt i Sverige nio år nu, det är ett svårt land att nätverka i. Ett sånt här tillfälle kunde jag inte missa.

 

Hur var första träffen?

– Väldigt intressant! Det fanns en stor öppenhet och alla var välkomnande. Metoderna som LärOlika använder är både enkla och effektiva. En övning var att hålla ett spelkort på pannan och utan att veta sin egen valör skulle vi ställa oss i rätt ordning. Vi var cirka 40 personer på programmet och jag fick möjlighet att prata med alla under programmets sex träffar.

 

Vad tar du med dig?

– En större insikt i hur vi människor tänker och fungerar. Vi är mer lika än vi kanske tror. Oavsett vad vi håller på med och hur vi än anstränger oss för att bli olika, så förhåller vi oss till livet, till andra och oss själva på ett liknande sätt.

 

Vilka tycker du ska söka till LärOlikas kurser?

– Alla! Många behöver bättre metoder för att ta kontakt eller påbörja en relation, både i det professionella och privata livet. Genom LärOlikas metoder kan man skapa förståelse och medvetenhet i hela samhället. Flera kursdeltagare sa att detta var det bästa de gjort i hela sitt liv. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att få en bredare bild av samhället än via LärOlika.

 

Hur skulle du beskriva LärOlika?

– En plattform för att vidga förståelse, inlevelse, insikt om sig själv och andra i samhället. Ett fantastiskt verktyg för globalisering och integration. Att träffa nya människor är ren globalisering!

 

---

 

Vi skapar spännande möten mellan människor

Intervju med Karin Bruce, 12 augusti 2016

 

 

Hej Karin Bruce, initiativtagare och verksamhetsledare på LärOlika, vad är det ni gör egentligen?!

– Vi samlar människor som aldrig annars skulle ha träffats och bjuder in till samtal som blir relevanta för alla, oavsett bakgrund, ålder eller yrke. På LärOlikas kurser är alla med och delar tankar och erfarenheter. Du delar dina, jag delar mina och vi lär oss någonting av varandra. Alla är med på lika villkor.

 

Varför startade du LärOlika?

– Det finns massor av mötesplatser för dem som har något uppenbart gemensamt, bor i samma område, jobbar med samma saker eller delar ett intresse, men har man inte det är det rätt svårt att mötas.

 

Hur gör jag om jag vill delta?

– Anmäl ditt intresse på www.larolika.se. Kursen, som består av sex möten, är gratis. Vi har dock både kö till att delta och samtidigt lediga platser. Det beror på att vi vill att människor med olika erfarenheter och intressen ska delta. Kön består framför allt av personer som är intresserade av integrationsfrågor och är vana att gå på kurser. Övriga personer letar vi efter, och dem får vi använda en hel del kreativitet för att hitta.

 

Vad är målet?

– Att skapa så många tillfällen som möjligt till bra samtal mellan människor som aldrig skulle ha träffats på naturlig väg. Det viktigaste är att alla delar med sig av sina erfarenheter och lyssnar för att förstå och lära sig av andra.

 

Vad har kurserna resulterat i?

– Allt från att deltagarna får nya funderingar och lär sig mer om sin omvärld till konkreta saker som nya vänner och jobbmöjligheter. En deltagare berättade att hon som chef fick energi till att jobba med sitt företags mångfaldsarbete på ett helt nytt sätt. En annan deltagare fick ett nytt jobb. Och en person, som kom till Sverige för två år sedan, fick en ny bostad genom att han slängde ut en fråga i gruppen. Många, inte minst chefer i näringslivet, har sagt att de har blivit bättre på att lyssna.

 

Finns det någon fråga som brukar skapa extra mycket diskussion?

– Samtalen om vilka roller och vilken makt vi har i samhället och varför. Vi styr början på samtalen med tydliga uppgifter till deltagarna och att de får berätta om sig själva. Många tycker det är otroligt skönt att slippa kallprata, att de kommer direkt in i ett ämne, då blir det plötsligt väldigt lätt.

 

Varför behövs LärOlika?

– Vi pratar mycket om behovet av att nyanlända ska integreras, men jag tror att även medelklass-svenskar som jag själv behöver integreras i många olika grupper. Det finns otroligt mycket att lära av dem som inte är precis som vi själva.

 

---

 

LärOlika enligt några deltagare

Deltagares beskrivningar av LärOlika, 20 mars 2016

 

”prestigelösa möten för öppna samtal med människor som jag i vanliga fall inte delar tankar med”

”ett spännande sätt att träffa intressanta människor med olika kompetens och erfarenheter”

”en möjlighet att förstå mer av min egen berättelse genom att lyssna till andra”

”Min värld har blivit större”

”Jag lärde mig att se bortom mina övertygelser”

”Tänk vad mycket jag har att dela med mig av”

”Att i olika samtal med olika personer från olika platser få vidga perspektiv och insikter är bara vansinnigt bra!”

 

Citaten kommer från deltagare i LärOlika, som i sin vardag ofta kallas för (eller kallar sig själva) bankchef, polis, tjuv, från civilsamhället, entreprenör, konsult eller journalist.