Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Lärolika cover photo

Att få chanser till att sudda på fördomar

Reflektioner av Khaali Mohamed, Civilekonom och processledare för LärOlika i Göteborg, 12 maj 2017

 

 

Jag var först med i LärOlika som deltagare och har därefter varit processledare. Därmed har jag haft chans att prata med många andra deltagare. Och flera gånger har jag då kunnat bidra till att andra personer har fått ökad förståelse om sina egna fördomar.


Eftersom jag kommer från Somalia och bär slöja har många varit nyfikna och velat prata med mig - om tex att bära slöja, eller om uppmärksammade ämnen som separata badtider.


Det har blivit många samtal, både i de inplanerade LärOlika mötena, men också över kaffe, middagsmat eller över telefon. Personer jag träffat har både lärt känna mig och har ändrat vissa uppfattningar efter att vi pratat. Och har fått argument eller perspektiv att i sin tur föra vidare till sina bekanta.


Flera personer har tackat mig för att jag har hjälpt dem att inse sina fördomar. Det gör att jag än mer tror på samtal som en metod för att komma varandra närmare. Och att samtal gör det möjligt att sudda på fördomar.


För varje nytt möte har jag också lärt mig att det finns många fler som vill förstå olikheter, men inte får chansen. Det ger mig ändå hopp, trots den ökade polariseringen i samhället.

 

TILLBAKA