Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Lärolika cover photo

Komplettera ditt godisätande – och scrollande!

Reflektioner av Karin Bruce, verksamhetsledare LärOlika, 11 januari, 2019

 

 

Sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet är miljöer där det är alltför lätt att sprida eller nås av otrevligheter. Och är samtidigt miljöer där vi uppdaterar oss om vänner och får underhållning eller förströelse. Som många har svårt att slita sig från.


Det är som godis. Det är onyttigt, men väldigt gott.


Många debatter har handlat om hur trollen på sociala medier kan stoppas, hur de stora företagen ska regleras, hur vi användare ska bli mer medvetna konsumenter.


Återigen som godis. Godis ska inte innehålla farliga ingredienser, godisproducenter har vissa regler att förhålla sig till, och vi godisätare borde kolla upp vad det vi äter innehåller. När diskussionen handlar om godis pratar vi också om alternativen. Att det är ok att äta lite godis om vi också äter frukt och grönsaker.


Kanske kan vi också börja resonera mer i termer om att vår användning av sociala medier kan funka bra i mindre doser, så länge vi kompletterar. Kompletterar med verkliga samtal.


Om vi kompletterar det lättsmälta och söta scrollandet och lajkandet med de lite mer krävande – fiberrika – riktiga samtalen så får vi en mer balanserad interaktions-diet.


I sociala media kommunicerar vi lätt med helt främmande personer, tar del av berättelser från människor vi aldrig varit i kontakt med. Vi kommenterar eller får kommentarer av folk vi inte har koll på. I detta finns både det söta och det ohälsosamma.


Kan vi då komplettera interaktionerna på sociala medier med riktiga sociala interaktioner – fysiska möten - med människor som vi inte känner? Ju mer vi fastnar i olika grupper i sociala media desto viktigare blir de fysiska samtalen med riktiga människor som inte är i just våra grupper på Facebook.


Varför är då de samtalen viktiga? Samtalsklimatet när du sitter mitt emot en annan människa, är något annat än när du sitter vid din skärm. Troll försvinner i mötet. Väldigt få tar till de grövsta orden om andra människor när de pratar med dem. Istället finns goda förutsättningar att skarpa formuleringar byts ut till nyfikenhet.


Så, vad göra? Komplettera ditt scrollande! Sök upp en människa du inte pratat med! Eller ta hjälp av en organisation som skapar förutsättningar för sådana möten. LärOlika är en sådan organisation – det finns många andra också*

--

* Andra verksamheter som skapar möten och samtal är bla
IM/DuO Stockholm

Welcome
Kompisbyrån
Invitationsdepartementet
Svenska med baby

Kompis Sverige

Nema Problema

 

TILLBAKA