Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Lärolika cover photo

Möten och samtal tar bort fördomarna

Intervju med Germay Woldu, 14 september 2016

 


Foto: Joakim Berndes


Hej Germay Woldu, verksamhetsledare på KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället, hur kom du i kontakt med LärOlika?

– Det var min chef som kom med förslaget. Han hade själv gått LärOlika och ville att fler från vår organisation skulle ha den erfarenheten. Det bästa med kursen var att träffa nya människor, tyckte han.


Var LärOlika som du föreställde dig?

– Helt ärligt trodde jag det var en utbildning som hade med jobbet att göra, vilket till viss del stämmer. Men det blev många intressanta möten som har gjort att jag växt som människa. Jag lärde mig att bortom maskerna är vi människor ganska lika. Sedan har jag fått nya vänner via LärOlika, det är en bonus.


Så ni har träffats efter kursen?

– Absolut! Det är en konsult och en majorska inom försvaret. Vi har hjälpt varandra med olika saker, både privat och i jobbet. Så det har blivit allt från flytthjälp till hjälp med frukostseminarium.


Vad minns du mest från kursen?

– Många är inte intresserade av andra människor eftersom de inte tar sig tid till att lära känna andra. En kille på LärOlika var chef inom kulturen, för honom var det ofattbart att det ens fanns personer som jag, och att det enorma utanförskap som många lever i ens existerar.


Så LärOlika är bra för samhället?

– Ja, vi människor förstår och lär tyvärr ofta utifrån fördomar. När man ser en mörkhyad, tatuerad kille blir många rädda. Men jag är inte farligare än en ljushyad person utan tatueringar. Däremot är jag en snäll kille som har haft det tufft i livet, men eftersom jag ser ut som jag gör blir jag inte insläppt överallt. Därför ser livet väldigt annorlunda ut för mig än för andra. Rädsla och okunskap föder mer rädsla, medan möten och samtal gör att vi får större förståelse för varandra och river fördomarna.


Vilka lärdomar kan du dela med dig av?

– Vi lever i ett slutet samhället och människor är i behov av samtal. Därför är LärOlika bland det bästa som finns för att alla ska få förståelse för hur vårt samhälle faktiskt ser ut. Personligen tar jag mig mer tid nu att lyssna på andra än vad jag gjorde tidigare. Det är nog det allra viktigaste, att ta sig tid att lyssna.

 

Tillbaka