Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Ett ledarprogram som ger dig nya perspektiv och bredare nätverk
Lärolika cover photo

Tänk om det kunde finnas tomtar i lamporna..

Reflektioner av Karin Bruce, verksamhetsledare LärOlika, 20 april 2017

 

 

Tänk så ofta jag har träffat en ny person och hamnat i ett samtal där vi försöker utröna hur vi känner vår gemensamma bekant, eller hur vi sökt efter ett ämne som båda kan prata om - och landat i att prata väder. För ingen vill vara för påflugen – var ska vi börja? den andre kanske inte är intresserad? Och med osäkerheten om det finns tid för en minuts artighetsutbyte eller tio minuters samtal går det inte att komma in på något intressant.


Tänk då om det kunde hänga en liten tomte i lampan (eller i en lyktstolpe) vid varje nytt samtal, en tomte som sa åt båda vad de skulle prata om, och som bestämde hur länge de skulle prata. Det skulle kunna skapa en trygghet i att veta att den andra inte lämnar om en minut för något annat, men också trygghet i att jag inte har fastnat i detta samtal för flera timmar framåt.


Och trygghet i att det inte är jag som hittat på ämnet och därför måste leda samtalet - eller undran över varför den andre lett in just på detta ämne. Sådan trygghet kan skapa bra samtal. Och vi slipper leta efter gemensamma nämnare utan istället fascineras av våra liknande eller olika perspektiv på ett tema som vi kanske inte pratat om tidigare.


I brist på tomtar i lampor finns LärOlika.

 

Tillbaka